A Soproni VOLT Fesztivál

A Soproni VOLT Fesztivál

A VOLT Fesztivál a ’90-es évek eleje kultikus popkulturális magazinjáról a VOLT-ról kapta nevét.

A két főszervező, Fülöp Zoltán és Lobenwein Norbert 19 évesek voltak, amikor a lap főszerkesztőitől, Ligeti Nagy Tamástól és Hegyi Hill Zoltántól „kölcsönkérték” a VOLT nevet azzal a szándékkal, hogy fesztivált szervezzenek a Soproni Sportcentrumban.

Az első VOLT-nak a csarnok legkisebb terme adott otthont. A jegyár ’93-ban 220 VOLT (Ft) volt, a fellépők száma 5, a közönségé 800. A fellépő ötösből a meghirdetettől eltérően hiányzott az Európa Kiadó, az őket menedzselő kft. a buli napján egy kétsoros faxban tudatta: „a koncert betegség miatt elmarad”.

1993 után a VOLT Fesztivál fejlődése évről-évre, lépésről-lépésre követhető. A fellépők száma egyre nőtt, velük együtt pedig évről-évre kétszeresére, háromszorosára emelkedett az érdeklődők létszáma is. Előbb a VOLT a kisteremből átköltözött a Sportcsarnok nagytermébe, majd a folyosót, a bejárat környékét, a környező utcákat és tereket is programsátrak lepték el.

Később az egyre nagyobb területek is szűkösnek bizonyultak, és az intézmény kapujára sokadszorra is kikerült a „teltház” tábla. Ebben az időben – 2001-ig – a VOLT Fesztivál nagyjából a tavaszi szünet tájékán nyitotta meg a fesztiválszezont. Sopronban március-április táján még nemigen nyitottak ki a város kempingjei, sokszor az időjárás sem kedvezett a sátrazáshoz.

Ennek ellenére az akkoriban már többezres fesztiválozó turistahadak – miután megtöltötték a város kollégiumait, panzióit, de még a legjobb szállodákat is – a belváros parkjaiban tértek nyugovóra a hajnali koncertek után. 2002-ben a VOLT szervezői (akik akkor már évek óta a Sziget Szervezőiroda munkatársai, és a kezdetek óta a Szigetet vezető Gerendai Károly barátai voltak) megállapodást kötöttek a Szigettel, amely értelmében a VOLT az elsőszámú hazai fesztiválszervező cég portfoliójába került. A VOLT és a Sziget Kft. 50-50%-os tulajdonosként jegyzi az eseményt.

Ugyanebben az évben a VOLT a tavaszi időszakról nyárra költözött, és azóta a meseszép soproni Lővérekben várja vendégeit. A VOLT Fesztivál „új időszámítása” ez idáig igazolni látszik a szervezők szándékát. Amellett, hogy a közönség visszajelzései alapján a VOLT jó hangulatúnak, tartalmasnak és színvonalasnak mondható, a fesztivál mára országosan elismert esemény lett, amelyen tavaly már 55000-en vettek részt itthonról és külföldről egyaránt.

A fejlődés szempontjából fontos állomást jelent, hogy a Brau Union Sörgyár a Soproni márkával hosszútávú, stratégiai fő támogatói megállapodást kötött a VOLT Fesztivállal. 2003-ban a Magyar Turizmus Rt. „Kiemelt kulturális esemény” címet adományozott a VOLT-nak, 2004. decemberében a két főszervező „Sopronért” érdemrendet vehetett át a város vezetőitől. A két főszervező szándéka 1993 óta nem sokat változott. Céljuk, hogy a VOLT műfajoktól függetlenül csupa olyan programnak adjon otthont, amelyet ők maguk színvonalasnak, izgalmasnak, érdekesnek tartanak.

Így lehetséges az, hogy rockkoncertek, elektronikus zenei sztárok, világzenei előadók, jazz koncertek, filmek és beszélgetések akár egy időben zajlanak, egymástól nem messze. Az eklektikus programkínálat nyitott gondolkodású fiatalokat vonzott. Talán ennek köszönhető, hogy sokak szerint a VOLT közönsége páratlanul „jó fejnek”, szeretni valónak mondható.


Partnerünk

Reklám

Reklám

Keresés az oldalon

Programok

YouTube

Kapcsolat

9400 Sopron, Remetelak u. 12/a
Telefon: 06 20 457 00 77
Web: tigaman.hu
e-mail: tigaman@tigaman.hu

to top