Jégre lépni szabad

Jégre lépni szabad

Itt a fagy, igazán kemény az idei tél, az idősebbek szerint 25–30 éve nem volt ilyen csontig hatoló hideg Magyarországon. A tavak is befagytak. A korcsolyázási lehetőségeknek próbáltunk utána járni Sopronban és környékén.

Több városi és Sopron környéki tó van a Soproni Horgász Egyesület kezelésében, így Tómalom, a jereváni Ibolya-tó, Bánfalván a Szalamandra-tó vagy a Brandmajor mögötti Gida-patak és a Rákos-patak tározója.

Hargitai László, a soproni horgászegyesület elnöke elmondta, most, hogy a jég már 10–20 centire vastagodott, teljesen biztonságos a korcsolyázóknak. Az egyesület a tavaknál kiplakátolta, hogy lehet korcsolyázni – saját felelősségre. Hozzátette, amióta járja a tavakat, ilyen tiszta tükörjeget, mint amilyen most kialakult, még nem látott. A tavakon itt-ott a halállomány védelme érdekében lékeket vágtak a horgászok. A plakátokon erre is figyelmeztetik a korcsolyázókat, a lékeket pedig jól láthatóan körbekerítették.

A környék legnagyobb nyílt vizét, a Fertő tavat is ellepték a korcsolyázók. Varga Tibor, a fürdő üzemmérnökségének vezetője elmondta, törvény szabályozza a jégen való viselkedési szabályokat, ám a Fertő magyar részén külön kijelölt korcsolyázóhely nincs. Azt viszont ki is plakátolták, hogy a jégre rá lehet menni, de ezt mindenki saját felelősségére teheti.

Mint megtudtuk, a tó ausztriai részén, például Ruszton és Fertőmeggyesen van elkerített korcsolyázóterület. Extrém esetek persze lehetnek, amikor tilos jégre menni, ilyen például amikor orkánszerű szél, vihar van. Az üzemmérnökség vezetője kifejtette: összetettek a felelősségi területek, a fürdő a Fertő tavon a strand területéért felel, amely messze nem azonos azzal, ahol korcsolyázni szoktak. Jégvastagságot ők nem mérnek, de elvileg a tavon lévő hidrológiai állomáson igen. Ez persze eltérő lehet a nyílt vízen, áramlat fölött vagy a nádas közelében. A korcsolyázóhelyeken információs tábla hirdeti, vészhelyzet esetén hol lehet megtalálni a fürdőt, de a mentésekben a mentőknek és a tűzoltóknak nagyobb a jártasságuk, szakmai tapasztalatuk.

sopronitema.hu


Partnerünk

Reklám

Reklám

Keresés az oldalon

Programok

YouTube

Kapcsolat

9400 Sopron, Remetelak u. 12/a
Telefon: 06 20 457 00 77
Web: tigaman.hu
e-mail: tigaman@tigaman.hu

to top