Sopronban kezdi koncertsorozatát a Csík Zenekar

Sopronban kezdi koncertsorozatát a Csík Zenekar

„Közeleg már az emberfia” címmel hét várost érintő adventi turnéra indul Magyarországon a Csík Zenekar. A koncertsorozat különlegessége, hogy nagy templomokban még soha nem lépett fel a Kecskemétről indult együttes, amely Győr-Moson-Sopron megyében is tiszteletét teszi.

A koncertkörutat beharangozó szerdai sajtótájékoztatón Bak Lajos, a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ igazgatója elmondta: a november 27-én a soproni evangélikus templomban kezdődő és december 16-án a kecskeméti nagytemplomban záruló sorozat mérföldkő a város 23 éve működő, emblematikus együttesének életében.

Nagy templomokban ugyanis még nem zenéltek, ahogyan ilyen rendhagyó műsorral sem léptek még nagyközönség elé.
Hozzátette: a koncertek iránti érdeklődést jelzi, hogy több városban is szívesen látták volna a produkciót, így a helyszínek számának csupán a zenekar teljesítőképessége szabott határt.

Csík János, a zenekar vezetője az előadásokról szólva kiemelte: az adventi koncertsorozat a nyári fesztiválhangulatú fellépéseknél higgadtabb, ünnepélyesebb és elgondolkodóbb lesz.

A színes repertoárban egyaránt szerepelnek klasszikus és kortárs, könnyű- és komolyzenei művek, egyházi dallamok, valamint versek is. Utóbbiakat – így egyebek mellett a turné címében szereplő Dsida Jenő-költeményt – Őze Áron színművész tolmácsolásában hallhatják az érdeklődők. Emellett egy Presser Gábor-szerzemény is megszólal a koncerteken, melyek minden állomásán más-más helyi kórussal lépnek fel: kecskeméti előadásuk közreműködője például az Aurin Leánykar lesz.

Csík János szólt arról is, hogy adventi műsoruk arra igyekszik választ adni, életünk során miért érdemes a megválásra, a Megváltóra várnunk. Koncertkörútjuk elsősorban azt az üzenetet hordozza, hogy „az embereknek szüksége van a hitre és van honnan erőt meríteniük” – tette hozzá.

Mák Kornél, a város alpolgármestere a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a Csík Zenekar muzsikája olyan sajátos üzenetet hordoz, amely a fiataloktól az idősebbekig minden generációhoz szól, sok embert megfog és van benne egy jó adag „kecskeméti lélek”.

A számos szakmai díjjal elismert Csík Zenekar jelenleg Magyarország egyik legnépszerűbb népzenei együttese. Míg korábban szinte kizárólag az autentikus népzene képviselői voltak, az utóbbi néhány évben egyre gyakrabban építettek be repertoárjukba a műfajtól eltérő, leginkább a világzene kategóriájába sorolható elemeket.

Gyakran muzsikálnak együtt ismert könnyűzenei és dzsesszelőadókkal. Koncertjeikkel bejárták Magyarország nagy fesztiváljait, Európa jó néhány országát, de eljutottak Amerikába, sőt Ausztráliába is.


Partnerünk

Reklám

Reklám

Keresés az oldalon

Programok

YouTube

Kapcsolat

9400 Sopron, Remetelak u. 12/a
Telefon: 06 20 457 00 77
Web: tigaman.hu
e-mail: tigaman@tigaman.hu

to top