A Nyugat-magyarországi Egyetem

A Nyugat-magyarországi Egyetem

A Nyugat-magyarországi Egyetem nemzetközileg is jelentős felsőoktatási intézmény. 2008. január 1.-jén jött létre a Nyugat- magyarországi Egyetem és a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskola egyesülésével. Jelenleg tíz karral rendelkező intézmény.

1735.-ben III. Károly Selmecbányán alapította meg a Bányatisztképző Iskolát, melyet Mária Terézia 1762.-ben akadémiai rangra emelt. 1919.-ben a főiskola Sopronban települt át, mivel Selmecbánya a megalakuló Csehszlovákiához került.

A faipari mérnökök képzése 1957.-ben indult el, az Erdészeti és Faipari Egyetem 1962.-ben alakult meg A székesfehérvári Földmérési és Földrendezői Főiskola csatlakozásával 1972.-ben alakult meg a Geo informatikai Kar, mely geodézia, fotogrammetria, távérzékelés térinformatika, ingatlan- nyilvántartás, és a földrendezés területén képez szakembereket.

1818.-ban Albert Kázmér herceg alapította Európa első agrár-felsőoktatási intézményét a Mezőgazdaság és Élelmiszer tudományi Kar jogelődjét. A győri Apáczai Csere János Kar 1778.-ban alakult. Jelenleg pedagógusképzés, bölcsészet-. a társadalom-, a gazdaság- és a sporttudomány képzéseket biztosít.

A soproni első óvóképző tanfolyamot 1874.-ben a Sopronban a Gyermekkert Egylet indította, 1899.-ben pedig már az Isteni Megváltó Leányai rend óvóképző intézete megkezdte működését. Benedek Elek Pedagógiai Kar jelenleg óvodapedagógus, német nemzetiségi óvodapedagógus, szociálpedagógus, és a csecsemő- és kisgyermeknevelő képzéseket biztosítja. 2000.-ben a Nyugat- magyarországi Egyetem létrehozta a Közgazdaságtudományi Kart.

Bölcsésztudományi Kar 2002 óta működik, 1984 óta a szombathelyi egyetemi központban a Természettudományi és Műszaki Kar képzései folynak Említésre méltó az Erdészeti Múzeum mely az egykori Esterházy Palotában található.

A Múzeum bemutatja az erdészet, faipar és földmérés történetét. Címe: Sopron, Templom u. 4


Partnerünk

Reklám

Reklám

Keresés az oldalon

Programok

YouTube

Kapcsolat

9400 Sopron, Remetelak u. 12/a
Telefon: 06 20 457 00 77
Web: tigaman.hu
e-mail: tigaman@tigaman.hu

to top