Fertőboz

FertőbozFertőboz Soprontól 12km.-re, Magyarország észak-nyugati részén helyezkedik el, a község a Fertő-Hanság- Nemzeti Park része.

Története
A falut 1281.-ben egy oklevélben Terra Boziasnak nevezték, már az őskorban is lakott település volt.

A rómaiak idején valószínű, hogy fürdőhely volt a település. A község a középkorban a Kanizsai család tulajdona volt, majd a Nádasdy családé lett és később a 18. században a Széchenyi család tulajdonába került. A bozi templom 1732.-ben épült, később 1903.-ban hozták rendbe, de még ebben az évben leégett.

A tűzvész után újjá építették, a főoltárkép Stornó Ferenc műve. Az anyakönyvezetés 1772.-ben vette kezdetét a faluban, ekkor vált külön a falu a hidegségi anyaegyháztól. A Gloriette 1802.-ben épült meg melyet Széchenyi Ferenc építettet, a falu legjelentősebb műemléke.

A Széchenyiek 1811-1812.-ben alakították ki a hegyoldalba vájt borospincéket. Széchenyi István építette 1832.-ben a bozi fürdőtelepet és a hajókikötőt. 1903.-ban tűzvész pusztította el a település nagy részét, ekkor leégett a templom és az iskola is. Kisboz néven egy útca épült 1910.-ben, ez a vidék a későbbiek folyamán fokozatosan benépesült.

A községből 1946.-ban 440 németajkú lakost telepítettek ki. Fertőboz lakóinak száma az utóbbi időben csökkenő tendenciát mutat, a falunak nincs óvodája, iskolája és művelődési háza. A gyerekek Nagycenkre járnak iskolába.

Látnivalók

  • Gloriette kilátó
  • Bozi templom
  • Széchenyi síremlék
  • Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút, ami Fertőbozt nagycenkkel köti össze.

Partnerünk

Reklám

Reklám

Keresés az oldalon

Programok

YouTube

Kapcsolat

9400 Sopron, Remetelak u. 12/a
Telefon: 06 20 457 00 77
Web: tigaman.hu
e-mail: tigaman@tigaman.hu

to top