Megerősítik a soproni Tűztornyot

Megerősítik a soproni Tűztornyot

Építőipari szakemberek egész csapata dolgozik hetek óta a Tűztorony megerősítésén. Ha izgatottak is, érthető, hiszen a tét óriási: látják-e az utánunk következő generációk a Sopron jelképévé vált épületet.

Kelemen Imre, a Városfejlesztési Kft. ügyvezetője azt mondja, kellő gondossággal álltak neki a munkának. Persze az építőiparban mindig lehetnek meglepetések…

Egy viszonylag új, speciális mélyépítési alapmegerősítő technológiát alkalmaznak a várostoronynál, az országban mindössze három cég alkalmas a munka elvégzésére – tudtuk meg.

Most nyolc méterig lefúrnak és magas nyomáson injektálnak cement-víz keveréket az alap alá – magyarázta Kelemen Imre. – A munkálatok miatt április 13-a és 17-e között félpályán biztosítja a kivitelező a gépjárművek haladását a Várkerületről a szervizút irányába, majd április 17-18-án teljesen lezárja az útszakaszt. A kivitelezés ideje alatt nem lehet igénybe venni a Mária-szobor melletti parkolót sem.

– A biztonság nagyon fontos, a kockázatokat minimalizáltuk. Apró repedések ugyan jelentek meg a szomszédos városházán, ez azonban várható volt és a naponta elvégzett mérések szerint mértéke jócskán a tűréshatáron belül van – hangsúlyozta az ügyvezető.

Igazán látványossá májusban válik az építkezés, akkor állványozzák fel a tornyot és kezdik felhordani sokat látott falaira az új vakolatot.

A héten egyébként újabb szakaszához érkezik a felújítás: tegnap már elkezdték összeszerelni azt az autódarut, ami majd összeállítja a jövő év májusáig az Előkapuban álló hatalmas toronydarut. Ennek feladata a Tűztorony felújításához szükséges anyagok mozgatása lesz. Nemcsak a Tűztorony felújítását, hanem a látogatóközpont megépítését is kiszolgálja majd. Építőanyag be és bontott anyag ki csakis az Előkapun keresztül mozoghat a daru által, így a belváros mentesül a nagy munkával járó terhelés alól. Igazán látványossá májusban válik az építkezés, akkor állványozzák fel a tornyot és kezdik felhordani sokat látott falaira az új vakolatot.

A város jelképévé vált

Eredetileg várostorony volt: alsó, szögletes részét 1290 és 1340 között gótikus stílusban építették valószínűleg egy római kaputoronyra, más vélemények szerint viszont az alap is Árpád-kori. Az alsó részre hatalmas, hengeres, dísztelen építményt emeltek, XIV–XV. századi gótikus ablakokkal. Árkádos reneszánsz körüljárója a város figyelésére szolgált. A torony 1676-ban teljesen leégett. Újjáépítését a lakosság sürgetésének dacára csak 1680-ban kezdték el. Erre közadakozásból gyűjtöttek pénzt.

A körerkélyt barokkos stílusban építették újjá. 1893–94-ben lebontották a régi városházát s eközben megbolygatták a torony alapjait; az építmény összeomlással fenyegetett. Már-már lebontották, aztán más megoldást választottak: megtiltották a kapu alatt a kocsik közlekedését, elfalazták a széles bejárót és csak a gyalogosokat engedték át. A megerősített torony minden baj nélkül átvészelte a világháborúkat.

(nyugatmagyar.hu)


Partnerünk

Reklám

Reklám

Keresés az oldalon

Programok

YouTube

Kapcsolat

9400 Sopron, Remetelak u. 12/a
Telefon: 06 20 457 00 77
Web: tigaman.hu
e-mail: tigaman@tigaman.hu

to top