A szálláslehetőségek tipus szerinti, hivatalos meghatározása

A szálláslehetőségek tipus szerinti, hivatalos meghatározása

Milyen típusai lehetnek a szállodáknak, és ezeket hogyan csoportosíthatjuk?

Az üzletköri rendelet szerint a szálloda működhet étteremmel, vagy étterem nélkül. Ennek megfelelően a működési engedélyben azt tüntetik fel, hogy “Szálloda étteremmel” Vagy “ Szálloda étterem nélkül “. Fontos tudnivaló, hogy ha a szálloda nem rendelkezik étteremmel, nem azt jelenti, hogy reggeli és egyéb étkezési szolgáltatást sem nyújt. Ezek ugyanis alapkövetelménye, melyeket minden szállodának teljesíteni kell.

A kereskedelmi szálláshelyek osztályba sorolásáról, és a falusi szálláshelyek minősítéséről szóló, módosított 46/1998. (VI. 24. ) IKIM rendelet szerint a szállodának az alábbi típusai lehetnek: szálloda, gyógyszálloda, welness-szálloda, garniszálloda, apartmanszálloda.

Mi jellemző az egyes szállodatípusokra?
A szállodát egy-öt csillagos osztályba lehet sorolni. Az egycsillagos szállodával szemben a jogszabály nem támaszt követelményeket a fakultatív szolgáltatásokat illetően. A kétcsillagos szállodának a fakultatív szolgáltatások közül legalább annyit kell nyújtania, amennyivel a kötelező minimális 25 pontot eléri. A háromcsillagos szálloda esetében a minimális pontszám 90, a négycsillagos szállodánál 130, az ötcsillagosnál pedig 170. Az előírt pontszámot a jogszabályban tételesen meghatározott százféle szolgáltatásból lehet összeszedni.

Gyógyszálloda az a szálloda, amely megfelelő a szállodára előírt követeleményeknek, továbbá vendégei számára főként természetes gyógytényező alkalmazásával saját gyógyászati részlegén önálló, vagy más gyógyintézet kiegészítő szolgáltatásainak bevonásával, orvosi ellenőrzés mellett terápiás lehetőséget biztosít, és megfelel a természetes gyógytényezőkről szóló 74/1999. (XII.25.) EüM rendeletben foglalt feltételeknek.

A gyógyszálló tehát gyógyintézmény, amelyben természetes gyógytényező felhasználásával egészségügyi szolgáltatón tevékenységet is folytatnak. A szálloda gyógyszállodává, azaz gyógyintézménnyé nyílvánítása közigazgatási eljárás keretében történik. A gyógyszálloda kettő-öt csillagos besorolású lehet, és megnevezésében fel kell tüntetni a gyógyszálloda elnevezést.

Mi jellemzi a welness-szállodát?
A welness-szálloda az egészség megőrzését hivatott elősegíteni. A welness mint az egészségmegőrzés módszere az eddigi gyógyszálloda mellett a szállodaipar számára új piaci lehetőséget teremt. Erősítve az egészségturizmus tendenciáit.

Welness-szálloda az a szálloda, amely megfelel a minimum háromcsillagos szállodákra vonatkozó követelményeknek, és a szállodai tevékenységet, illetőleg a szálloda által nyújtott szolgáltatásokat az erre vonatkozó szakképzettséggel rendelkező személyekkel látja el, továbbá az egészséges életvitelhez szükséges gasztronómiai, sport-, rekreációs, illetve welness-szolgáltatásokat nyújt, valamint közösségi programlehetőségeket biztosít.

A welness-szálloda követelményei:

 • Rendelkezzen legalább egy beltéri fürdőmedencével
 • Rendelkezzen legalább kétféle szauna vagy gőzfürdő létesítménnyel
 • Nyújtson az arc-, test- ,kéz-, láb- és hajápolási szolgáltatások közül legalább négyféle szépségápolási lehetőséget
 • Kínáljon legalább hatféle masszázs-, relaxációs és egyéb közérzetjavító – vizes és száraz – szolgáltatást
 • Gasztronómiai kínálatában szerepeljenek a régióra jellemző, hagyományőrző magyar, továbbá reform- és vegetáriánus étel- és italajánlatok
 • Rendelkezzen kardiogépekkel is felszerelt fitneszteremmel és sportedzővel, sportoktatóval vagy testnevelő tanárral
 • Kínáljon legalább négyféle szabadidős sportolási vagy keleti mozgásprogramot, és további legalább egyféle aerobik jellegű tréninget
 • Nyújtson legalább háromféle közösségi, kulturális, zenei, művészeti programlehetőséget, illetve ajánlja folyamatosan a környék nyújtotta lehetőségeket,
 • A nappali és a délutáni műszakban rendelkezzen legalább egy fő welness végzettségű vagy azzal egyenértékű végzettséggel rendelkező dolgozóval

Mi a különbség a szálloda és a garniszálloda között?
A garniszálloda az a szálloda, amely megfelel a szállodára előírt követelményekkel, azzal az eltéréssel, hogy a főétkezések közül csak reggelizési lehetőség áll a vendégek rendelkezésére. A garniszállodát csak egy-négy csillagos osztályba lehet besorolni.

Melyek az apartmanszálloda jellemzői?
Apartmanszálloda az a szálloda, amelyben az ágyak többsége – több mint 80 %-a – berendezett és felszerelt háló- és nappali szobával, valamint konyhával rendelkező apartmanban található, és megfelel a garniszállodára előírt követelményeknek, azzal az eltéréssel, hogy a kétszeres alapterületű szoba egységek méretébe az erkély és a terasz alapterületes is beleszámít, és legalább 11 szobaegységgel rendelkezik. Az apartmanszálloda három-öt csillagos lehet, a fakultatív szolgáltatások közül minimálisan 90 pontot el kell érni.

Mit foglal magában a panzió pontos meghatározása?
Jogi szempontból a panzió az az egyedi, műszakilag egységet alkotó kereskedelmi szálláshely, amely a szállást, ellátást – például minibár és reggeliztetés-, valamint ezekhez kapcsolódó szolgáltatást nyújt a vendégek részére, és az osztályba soroláskor a panzió osztályba sorolták be. Követelmény, hogy a panzió üzletszerűen, egész éven át vagy idényjelleggel, folyamatosan napi üzemeléssel, megszakítás nélkül nyújtsa a szállásszolgáltatást. A panzió fogadó elnevezéssel is működhet.

Milyen általános követelmények vonatkoznak a panzióra?
A panziónak legalább hat szobával kell rendelkeznie. Az egyágyas szobának legalább 8, a kétágyas szobának legalább 12, a háromágyas szobának legalább 16 négyzetméter alapterületűnek kell lennie. Az alaprendelet hatálybalépésétől (1998. július 1. ) csak olyan panziót szoba építeni, ahol minden szobához külön zuhanyzó ( fürdőszoba ) és WC tartozik.

A panziókat is osztályokba sorolhatjuk?
Igen, de megváltoztak az osztályba sorolás jelölésére vonatkozó szabályok. Míg korábban egy vagy több csillaggal jelöltek, addig az új jogszabály szerint a jövőben a panzió besorolását csillag helyett római számmal ( I. II., vagy II. osztály ) kell megjelölni. Az új rendelet a panziókra vonatkozólag is pontosabban meghatározza a tájékoztatással kapcsolatos kötelezettségeket. A tájékoztató tábla anyaga réz, mérete 20 x 50 cm.
A táblának tartalmaznia kell:

 • a panzió nevét magyar, angol és német nyelven
 • a panzió osztályba sorolásának megfelelő kategóriát római számmal megjelölve ( I., II. vagy III. osztály )

A turistaszállók esetében is szigorítások történtek, melyek ezek?
Egy szobában legfeljebb nyolc fekhely lehet, és a szobák alapterületére vonatkozóan ágyanként továbbra is legalább öt négyzetméter a követelmény ( az emeletes ágy egy ágynak számít ). Meghatározták a szobák kötelező felszereltségét is: legalább 80 x 190 cm, de ajánlottan 100 x 200 cm fekvőterületű ágy. Fekvőhelyenként legalább egy szék és egy asztal, ágyanként 60 x 60 cm ajánlott méretű ruhásszekrény egység, legalább két vállfával, valamint fedeles szeméttároló, sötétítő függöny vagy zsalu, és szobánként legalább egy központi lámpa a követelmény. Új előírás az is, hogy a turistaszállóknak fogadó-tartozkodó helyiséggel kell rendelkezniük, a levegő hőmérséklete pedig fűtési időszakban nem kerülhet 20 C alá.

Az épületben az eddiginél több vizesblokkot kell kialakítani, legalább 20 férőhelyenként egyet az adott emeleten, nemenként elkülönített WC-vel. A szobákban tájékoztatót kell kihelyezni az árakról, illetve a menekülési útvonalról. A portán információszolgálatnak kell működtetni, az információnyújtásnak ki kell terjednie a településre és a szálláshely közelébe igénybe vehető szolgáltatásokra vonatkozó információkra. A szállónak biztosítani kell a 24 órás portaszolgálatot, vagy az azt ellátni képes ügyeletet.

Szempont, hogy a szálláshelyen vagy annak közelében a reggelizés megoldható legyen, és módot kell adni hűtőszekrényben való élelmiszer-tárolásra. A csomag- és értékmegőrzésen kívül kötelező a portai telefon, a közös helyiségben rádió vagy televízió, kérésre az ébresztés és az üzenetközvetítés. Továbbá előírás a parkolás lehetőség megteremtése a szálláshely környékén e célra kialakított, illetve igénybe vehető parkolóhelyen.


Partnerünk

Reklám

Reklám

Keresés az oldalon

Programok

YouTube

Kapcsolat

9400 Sopron, Remetelak u. 12/a
Telefon: 06 20 457 00 77
Web: tigaman.hu
e-mail: tigaman@tigaman.hu

to top