Soproni Kirándulás

Soproni Kirándulás

Az 53.000 lakosú Sopron hazánk egyik legvonzóbb turisztikai célpontja. A Dunántúl északnyugati kiszögellésében helyezkedik el, a Fertő-tó medencéje és a Soproni-hegység között. Ausztriától 6 km választja el, ezért nevezik az ország nyugati kapujának.

Soproni panoráma

Sopron változatos természeti adottságai, hangulatos utcái, történelmi műemlékei több ezer látogatót vonzanak évről évre. Sopron Magyarország műemlékekben leggazdagabb vidéki települése. A város területének több mint a fele műemléki védelem alatt áll.

Tűztorony

A Fő tér Sopron legszebb tere, valamennyi épülete műemlék. 1379-ben „Placz” néven említik a feljegyzések. Későbbi elnevezései: Főpiac, Városháza tér, Szent Háromság tér, Fő tér.

Patika-ház

A térhez kapcsolódik Magyarország első műemlékvédelmi intézkedése. 1525-ben II. Lajos király rendelettel tiltotta meg a Patika-ház lebontását, a tér építészeti egységének megőrzésére hivatkozva. Az Új utca – nevével ellentétben – Sopron egyik legrégibb utcája. A 13. század végén a korábbi mély, hosszú telkeket hosszában megosztották, így tudtak egy „új utcát” nyitni.

Új utca

A Közép-Európában egyedülálló Ózsinagógát az Új utcában letelepült zsidó családok építették a 14. század elején. A gótikus épület a vallási törvényeknek megfelelően az utca vonalától egy házhellyel beljebb épült. Az így szabadon maradt telket bíráskodásra, a keresztényekkel való kereskedésre használták. A zsinagóga előtt balra József zsidó háza állt, jobbra pedig ispotályt – kórházat – létesítettek.

Középkori Ózsinagóga

Az Újzsinagóga a legrégebbi soproni építészeti emlékek közé tartozik. Az „új” jelzőt azért kapta, mert az Ózsinagógánál 70 évvel fiatalabb. Egy Izrael nevű bécsi bankár magánzsinagógájaként épült 1370 körül. Az udvarról jól kivehető, hogy a zsinagóga külön épületet alkot, csak később foglalták be az Új utca felől nyíló barokk lakóépületbe.

A Várkerület a régi várárok külső peremén jött létre, a régi városfalak ívét követve. A 12. századtól kezdve a város kereskedelmének fő színtere.

Várkerület

A Várkerület belső oldalán a Lenck-átjáró épülete mellett ma is láthatjuk az egykori soproni városfalakat. A nagy rondella 1614-ben épült. Mögötte a Szent György templom tornya emelkedik.

Az erődmaradványt eltakaró épületeket az 1944-es bombázás pusztította el és tette láthatóvá az ősi falakat. A Várkerület külső házsoráról már 1400-ból származik feljegyzés, belső házsora viszont csak a 18. század végén, a várárok feltöltése után épült meg. A belső házsor érdekessége, hogy különböző nagyságú és magasságú házak épültek egymás mellé. Ez különösen a Hűségkút és a Mária-oszlop környékén nagyon szembetűnő.

Mária oszlop

A Mária-oszlop helyén a középkorban a Boldogasszony-templom állt. A templomot 1532-ben lerombolták, mert attól tartottak, hogy ha török kézre kerül, a várfalon kívül álló épület tornyából belőhetnek a várba. A Bécsi külváros festői girbe-gurba utcái és bensőséges terei a Szent Mihály-templommal koronázott dombon terülnek el.

Ez Sopron elsőként benépesült külvárosa. A soproni gazdapolgárok vagy poncichterek és kézművesek negyede. Itt épült fel Sopron legelső temploma, majd további három templom. Ezért a Bécsi külvárost templomnegyednek is nevezik.

Bécsi külváros

A Bécsi külváros az 1676-os nagy tűzvészben csaknem teljesen elpusztult. A házak ezután kapták mai jellegzetes, népies barokk homlokzatukat. A Soproni-hegység az Alpok legkeletibb nyúlványa. Kristálytiszta levegőjének köszönhetően Sopron jegyzett klimatikus gyógyüdülőhely.

A Lőverek Sopron kertes villa- és üdülőnegyede. A Soproni-hegység lejtőire épült. A Lőverek elnevezés már 1225 óta szerepel oklevelekben. Az egykor itt élt besenyő lövészek vagy „lőverek” emlékét őrzi. Őrhelyeik itt álltak a lejtőn.

Elektromos busz

Fedezze fel Ön is ezeket a látnivalókat szervezett program keretében, a helyszínt jól ismerő helyi idegenvezető kalauzolásával! Az élményt a Magyarországon egyedülálló elektromos kisbusz teszi még különlegesebbé. Ezzel a járművel Ön olyan helyekre is eljuthat, ahonnan más járművek ki lettek tiltva. Fedezze fel Sopront elektromos kisbusszal! A programokat a soproni kirándulások honlapján ismerheti meg:

www.sopronikirandulas.hu
Partnerünk

Reklám

Reklám

Keresés az oldalon

Programok

YouTube

Kapcsolat

9400 Sopron, Remetelak u. 12/a
Telefon: 06 20 457 00 77
Web: tigaman.hu
e-mail: tigaman@tigaman.hu

to top