Zsira

A település Győr-Moson-Sopron megyében a Répce folyó mellett fekszik Bükfürdőtől 12 km. távolságra. 1931.-ben három község, Zsira, Gyülevíz és Salamonfa egyesítéséből jött létre. Már 1225.-ben írásos oklevelek „Syra” néven említik a falut.

Salamonfának a XVIII. századtól a Rátkay család volt a földesura, akik ezen a területen majorgazdaságot alakítottak ki. Később a Rimanóczyak birtokába került a település. A gyülevízi kastélyt Rimanóczy Antal építette.

Zsirán a XII. században locsmándi várjobbágyok éltek.

Temploma Szent Lőrinc tiszteletére épült. 1859.-ben tűzvész pusztított a településen. A gyülevízi kastélyba 1927.-ben költözött be Eszterházy Mária majd néhány év múlva eladta a kastélyt a Legszentebb Üdvözítő Leányai Kongregációjának. 1922.-ben a trianoni béke idején az osztrákok Zsirát is maguknak követelték, a falu azonban a lakosságnak köszönhetően Magyar település maradt.

A település 1978.-ban veszítette el folyóját, a vízét Újárokba vezették el. A kastély 1951.-től a Fővárosi Tanács Szociális Otthona. Európa legszebb kiskastélyai, közé tartozik a műemlék jellegű gyülevízi kastély.

A kastélyhoz angol- park csatlakozik, ahol megtalálható a magas-kőris, platán, vadgesztenye csoport, kiemelkedő a mamutfenyő, lucfenyők és az erdeifenyők.

A Pieta szobor 1725-ből való, a Szentháromság szobor 1720.-ban készült el. A 18. században a Szent Flórián szobor készült. A salamonfai temetőben látható a barokk „Kálvária jelenet”. Az itteni Szent János római katolikus templom 1882.-ben épült, a leégett zsirai templom részeinek felhasználásával. A neoromán stílusú Östör kápolna 1922.-ben épült.

Nevezetességei még az emlékkő, amely a község 800 éves jubileumára készült és az egykori vasfüggönyre emlékeztető emlékhely az odatelepített magas megfigyelővel.


Partnerünk

Reklám

Reklám

Keresés az oldalon

Programok

Környező települések

YouTube

Kapcsolat

9400 Sopron, Remetelak u. 12/a
Telefon: 06 20 457 00 77
Web: tigaman.hu
e-mail: tigaman@tigaman.hu

to top